Doradca gastronomiczny

Doradca gastronomiczny to zawód zupełnie niedoceniany.

Restauratorzy i hotelarze, nie doceniają pomocy jaką mogą uzyskać od osób posiadających wszechstronną wiedzę z branży gastronomicznej. Warto uzmysłowić sobie, że zatrudnienie doradcy już na etapie planowania przynieść może same korzyści, a wydatek związany z wynagrodzeniem zwróci się już w pierwszych miesiącach działalności.
Po co mi doradca?

Potencjalny inwestor może zapytać po co mi właściwie doradca? A po co w firmie manager, specjalista od zakupów, sprzedaży, logistyki? Jeśli chcesz aby Twoja firma dobrze prosperowała zatrudniasz specjalistów, fachowców w swoim fachu. Po to właśnie jest potrzebny doradca.

Bazując na naszym wieloletnim doświadczeniu jesteśmy w stanie wychwycić błędy przy projektowaniu kuchni, sali, baru. Tu nie chodzi o błędy techniczne. Być może projekt technologiczny kuchni będzie zrobiony według wszelkich prawideł, ale nie będzie funkcjonalny. Może kuchnia będzie za mała, albo za duża, może ergonomia ustawienia sprzętu będzie niewłaściwa, może sprzęt będzie niewystarczający do obsłużenia dużej ilości gości, albo będzie go zbyt dużo i nie będzie potrzebny i niepotrzebnie wyda się pieniądze. Przecież przy otwarciu restauracji, która nie jest tanią inwestycją liczy się każda złotówka. Czy warto? Odpowiedź sama się nasuwa, że doradca znajduje oszczędności, które mogą pokryć wynagrodzenie dla niego.
Dobrze mieć takiego człowieka

Dobrze mieć takiego człowieka już od początku, jeszcze zanim wynajmie się lokal lub przed rozpoczęciem prac budowlanych. Człowiek patrzący z „zewnątrz” nie związany emocjonalnie z miejscem i koncepcją oceni na ile dane miejsce jest dobre, wskaże mocne i słabe punkty lokalizacji. Doradca gastronomiczny to jest kucharz, kelner, barman, manager. Ma szeroką wiedzę z zakresu gastronomii. Z racji doświadczenia i znajomości różnych zagadnień związanych z gastronomią posiada skumulowaną wiedzę z różnych działów restauracji. Doradca poprowadzi przez proces budowania i wykończenia lokalu, zajmie się rekrutacją, co wcale nie jest taką prosta sprawą, przygotuje menu, które się sprzeda, przeprowadzi analizę lokalizacji i dobierze odpowiednie dania, które będą przyciągać klientów, a to dopiero początek. Inwestor musi mieć gwarancję powtarzalności dań, tak aby rotacja pracowników nie miała na to wpływu, musi wiedzieć jaka jest kalkulacja z której wynika ile kosztują poszczególne potrawy, musi wiedzieć jak wyliczyć food cost, które dania są bardzie opłacalne a które nie. Z racji doświadczenia doradca pomoże również wybrać najlepszych dostawców, dobierając produkty wg jakości i wydajności, gdzie niska cena nie zawsze jest właściwym kryterium.
Czy w gastronomii można iść na łatwiznę?

Obecnie w gastronomii nie można iść na łatwiznę. Klient to wyczuje i więcej nie przyjdzie a to jest szybka droga do klapy. Trzeba umieć rozpoznać dobry produkt niezależnie czy jest to produkt spożywczy czy chemia, której używa się do czyszczenia i eksploatacji urządzeń. Nie wszystko tanie jest dobre. Weźmy np. zmywarkę, jeśli użyjemy taniego środka, zmywarka będzie zakamieniona, w tym grzałka. Urządzenie będzie pobierać więcej energii, a po pewnym czasie grzałka się przepali i trzeba będzie wymienić ją na nową. Jeśli urządzenie będzie na gwarancji, nie będzie to podlegało bezpłatnej naprawie.

Praca doradcy gastronomicznego to bardzo szeroki temat. Można by pisać o tym długo bo i tematów jest dużo. Najważniejsze, aby zrozumieć, że do każdego biznesu należy mieć specjalistę, który się na tym zna, chyba, że inwestor dysponuje tak szeroką wiedzą, że nie będzie potrzebował pomocy.