Otwierasz nową restaurację?

Chciałbyś aby ktoś doświadczony wprowadził Cię w świat gastronomii
Nie chcesz się wiązać z managerem na stałe lub wręcz przeciwnie, potrzebujesz kogoś takiego.
Będziesz prowadził ten biznes sam a może z rodzinnie?
Chcesz dowiedzieć się jak należy prowadzić takie przedsiębiorstwo?
Nie znasz się na gastronomii?
Potrzebujesz sprawdzonych partnerów i dostawców
Potrzebujesz zastępstwo dla siebie bądź innego managera
Potrzebujesz pomocy osoby doświadczonej w branży gastronomicznej
Potrzebujesz przeprowadzić rekrutacje, szkolenia
Potrzebujesz stworzyć atrakcyjne menu i przeszkolić personel
Potrzebujesz odświeżyć restaurację
Potrzebujesz…

Dlatego potrzebujesz kogoś kto poprowadzi cię przez labirynty gastronomii.

Czy potrzebujesz managera przy otwieraniu swojej pierwszej restauracji?

Jeśli nie jesteś biegły w sprawach gastronomii, potrzebujesz osobistego doradcy, abyś łatwo i przyjemnie przygotował się do prowadzenia takiego biznesu. Uwierz mi, potrzebujesz.
30 lat w gastronomii robi swoje. Pracowałem w Hotelu, klubie, posiadałem swoje restauracje, byłem managerem w innych, sprzedawałem sprzęt gastronomiczny, bywam na targach i imprezach branżowych. Nie pozjadałem jeszcze wszystkich rozumów, ale uczę się każdego dnia czegoś nowego. Obserwuję rynek gastronomii. Można powiedzieć, że jestem z nim za pan brat.

Czy warto zapłacić żeby nie stracić?

Nie ma co owijać w bawełnę, że taka usługa jest płatna. Ile inwestujesz w swój biznes?
100, 200, 300 albo więcej tysięcy? Zapytam inaczej. Ile masz do stracenia? Oszczędności swojego życia, kredyt w banku, reputację?
Moja praca nie będzie kosztować więcej jak managera na podobnym stanowisku z podobnymi kompetencjami.
Dużo? to zależy jak na to patrzysz. Jeśli poświęcasz wszystkie i jedyne oszczędności na ten cel i zamierzasz pracować tam sam razem ze swoja całą rodziną to dużo.
Ale od razu Ci mówię zrezygnuj!
Jeśli nie masz renomy, nie masz podpisanego kontraktu na żywienie, który zapewni Ci funkcjonowanie w początkowym okresie albo po prostu jesteś tu nowy i nie znasz tego biznesu, lepiej zostań w domu. Nie chcę Cię martwić. Jesteś w grupie 80% restauracji które padają w ciągu 1-2 lat od otwarcia.

Czy o gastro wiesz już wszystko?

Jeśli uważasz, że o gastro wiesz już wszystko, chodzisz do maka i do innych lokali z gwiazdkami Michelin, nie jestem Ci do niczego potrzebny.
Wszystko widziałeś, wszystko jadłeś, Twoi znajomi mają knajpy. Świetnie im idzie. To łatwizna. Wszystko się samo zrobi. Ty tylko będziesz siedział i zamawiał kolejne kawki i lanczyki. Tylko szybko. Inni poczekają. Musze Cię zmartwić. Jesteś w grupie 80% zamykanych restauracji w mieście. Skąd wiem. Takich lokali jest na pęczki. Po tych zamkniętych powstają nowe, które się również zamykają. I tak dalej, i tak dalej…

Koncept bez koncepcji

Bez właściwej koncepcji, podejścia do tematu z głową, odpowiedniego doboru pracowników i szkoleń trudno jest w obecnych czasach osiągnąć sukces. Warto jest skorzystać czasami z doświadczenia innych osób. Warto jest również szkolić personel. Dlaczego? Hmm. Dlaczego?? Zakładam, że wcześniej gdzieś pracowałeś. Może to była korporacja może Mc Donnald (to nic złego, to niezła szkoła życia), może stacja benzynowa dobrej sieci. Są to miejsca funkcjonujące według określonych formuł. Pracownicy są tam szkoleni regularnie.
Gastronomia jest jedną z niewielu branż w której nie szkoli się pracowników. Przecież to takie ważne. Odpowiednia praca wpływa na właściwe funkcjonowaniu twojej firmy.

Twój los w twoich rękach

Jak możesz to pozostawić własnemu losowi Twoje pieniądze, reputację, satysfakcję.
Dzięki właściwie przeszkolonym kelnerom możesz zarobić nawet 30 % więcej. Jak? To proste. Jeśli kelner jest tylko podawaczem i przyjmuje zamówienia a potem je tylko podaje to realizuje tylko sprzedaż podstawową. Jaki robisz obrót. 50 tysięcy 100 tysięcy? Wystarczy? Dzisiaj tak. A jak przyjdą chude miesiące? Uwierz mi, przyjdą. Przeszkolony kelner doskonale obsłuży i sprzeda więcej. Jak? Jeśli masz np. pizzerię i gość przychodzi i zamawia pizze to zostawi tylko 30zł. Jeśli przyjdą dwie osoby zostawią może 50zł. Jeśli do pizzy kelner zaproponuje jeszcze sok albo dwa, a później kawę lub ciastko rachunek rośnie o 50%. Warto? Jeśli kelner dobrze obsłuży gościa to on wróci i jeszcze przyprowadzi znajomych.

Teraz od Ciebie zależy jak poprowadzisz swój biznes, ja nie mogę podjąć decyzji za Ciebie…