Trener/Konsultant

Rafał Kalinowski w gastronomii od trzeciego pokolenia. Jego dziadek był twórcą najbardziej znanej w Polsce restauracji Maxim w Gdyni. Skończył szkołę gastronomiczną, aby zostać kelnerem.

Podczas pracy w hotelu Forum został barmanem i zdobywał czołowe miejsca w lokalnych i ogólnopolskich konkursach barmańskich, zarówno klasycznych jak i flarowych . Jego marzeniem jednak było prowadzenie własnej restauracji.

Jest twórcą, szefem kuchni, autorem menu jednej z trzech (w swoim czasie) restauracji meksykańskich w Warszawie Fiesta Mexicana, która odnosiła sukcesy w latach 2002-2010. Restauracja była umieszczana w przewodniku Newsweek`a o najlepszych Warszawskich restauracjach.

Pracował jako doradca przy otwieraniu wielu restauracji z kuchnią polską i włoską tworząc koncepty od samego początku wraz z projektami loga, strony www, menu, baru, dostawców, zaopatrzenia, zakupów sprzętu itp. Cały czas pogłębiał swoją wiedzę. Doszkalał się u najlepszych kucharzy z kuchni meksykańskiej, tex-mex, włoskiej.

Jest trenerem i szkoleniowcem w zakresie obsługi kelnerskiej i barmańskiej. Zajmuje się doradztwem przy otwieraniu restauracji, tworzeniu konceptów nowych lokali, zmianach w istniejących lokalach. Przeprowadza małe rewolucje, wprowadza nowe menu kuchenne i barowe.

Posiada wiedzę dotyczącą sprzętu gastronomicznego w szerokim tego słowa znaczeniu. Współpracuje z firmami Stalgast, Hendi, Rational, Lozamet, Dora Metal, RM Gastro, Alva, Atotech i wiele innch.

Współpracuje z najlepszymi kucharzami (szefami kuchni znanych restauracji i firm cateringowych), barmanami (mistrzami barmańskimi, wieloletnimi praktykami), kelnerami, somelierami.

Wśród ludzi z branży jest uznawany za „człowieka renesansu” jak to ostatnio usłyszał. Chodzi o podejście do gastronomii, wszechstronną wiedzę i uczciwość.